Tropik Meyveler bulundukları bölgelerin veya iklimin dışında yetiştirildiklerinde oldukça farklı özellikler gösterirler. Tropikal meyve yetiştiriciliğine başlamadan önce bunları bilmek son derece önemlidir. Son yıllarda gittikçe popüler olan tropikal meyve yetiştiriciliğinin veya yetiştirme denemelerinin son derece bilinçsiz olduğunu belirtmek isterim. Bu durum hem gereksiz yere zaman hem de parasal kayıplara yol açmaktadır. Eğer sadece peyzaj amaçlı olarak tropikal meyve yetiştirmeyi düşünüyorsanız aşağıda yazılanların çok da önemi yoktur.
1. Meyve Lezzetinin yetiştirilen bölge ve iklime bağlılığı:
Bulunduğumuz iklim kuşağında yetişen meyve çeşitlerinin tatları bulunulan bölgeye göre değişmezler, yani bir kiraz her yerde hemen hemen aynı tada sahiptir. Bununla birlikte tropik meyvelerin tadları bölgeden bölgeye ciddi değişiklikler gösterir. Mesela, Malezyada yetişen Durian dünyanın en lezzetli meyvesi olarak kabul edilir fakat Avustralyada yetişen bir Durian yenilemeyecek kadar tadı kötüdür ve yenilmez. Hatta Malezyanın komşu ülkesi Tayland'da çok zor yetişir. Sonuç olarak , bir tropik meyveyi yerken hangi bölgede yetiştiğini bilmek çok önemlidir. Ayrıca birçok meyvede olduğu gibi tropikal meyvelerin de dünya üzerinde en iyi yetiştiği ve en lezzetli olduğu bölgeler vardır. Mesela en lezzetli Durian Malezyada, en lezzetli pomelo yine Batı Malezyada, en lezzetli mandarin Çinde, en lezzetli Trabzon Hurması ise Filistin'de yetişir.
2. Güçlü aroma:
Tropikal meyvelerin çoğunluğu güçlü bir aromaya sahiptir. Herkes bu aromanın ne kadar etkili olduğunu elma ve erik ile portakal ve limonu karşılaştırdığında çok daha iyi anlar. Ne yazık ki bu koku her zaman memnuniyet verici olmayabilir. Mesela Durian buna en gözel örnektir. Dünyanın en lezzetli meyvesi olmasına rağmen , yine dünyanın en kötü kokan meyvesidir de. Durian yetişen ülkelerde, Durian' ın kötü kokusundan dolayı , otellere, restaurantlara, otobüslere vs alınması yasaklanmıştır.
3. Sağlık üzerindeki çok önemli etkileri ve tadan kişinin üzerinde bıraktığı farklı duygular:
Ülkemizde yetişen bazı meyveler sağlık ve tad açısından çok önemli ve farklı olabilirken , tropikal meyvelerde neredeyse tümü hem insan sağlığı üzerinde çok etkili hem de lezzet olarak çok üst düzeydedir. Tropikal meyveleri yerken hangi konularda sağlığa yararları olduğunu, tedavi edici özelliklerini ve tüketim yöntemlerini de bilmek çok faydalıdır.
4. Doğaüstü ve alışılmamış özellikler:
Bütün Meyvelerde olduğu gibi tropikal meyveler de bize yüce yaratıcının verdiği en özel ve güzel hediyelerdendir. Hatta cennetteki ödüllerin dünyadaki birer sembolü, ipucu olarak da kabul edilirler. Bazı özelliklerinden dolayı doğaüstü olarak kabul edilen bu meyvelere en güzel örneklerden birisi Hindistan Cevizidir. Hindistan Cevizleri asla insanların kafalarına düşmez , veya Salak meyvesi Havva' nın ve yılanın hikayesini temsil eder. Sıradışı tropikal meyvelerden Muzun ise bir insan gibi ruha sahip olduğuna inanılır.
1. Meyve Lezzetinin yetiştirilen bölge ve iklime bağlılığı:
Bulunduğumuz iklim kuşağında yetişen meyve çeşitlerinin tatları bulunulan bölgeye göre değişmezler, yani bir kiraz her yerde hemen hemen aynı tada sahiptir. Bununla birlikte tropik meyvelerin tadları bölgeden bölgeye ciddi değişiklikler gösterir. Mesela, Malezyada yetişen Durian dünyanın en lezzetli meyvesi olarak kabul edilir fakat Avustralyada yetişen bir Durian yenilemeyecek kadar tadı kötüdür ve yenilmez. Hatta Malezyanın komşu ülkesi Tayland'da çok zor yetişir. Sonuç olarak , bir tropik meyveyi yerken hangi bölgede yetiştiğini bilmek çok önemlidir. Ayrıca birçok meyvede olduğu gibi tropikal meyvelerin de dünya üzerinde en iyi yetiştiği ve en lezzetli olduğu bölgeler vardır. Mesela en lezzetli Durian Malezyada, en lezzetli pomelo yine Batı Malezyada, en lezzetli mandarin Çinde, en lezzetli Trabzon Hurması ise Filistin'de yetişir.
2. Güçlü aroma:
Tropikal meyvelerin çoğunluğu güçlü bir aromaya sahiptir. Herkes bu aromanın ne kadar etkili olduğunu elma ve erik ile portakal ve limonu karşılaştırdığında çok daha iyi anlar. Ne yazık ki bu koku her zaman memnuniyet verici olmayabilir. Mesela Durian buna en gözel örnektir. Dünyanın en lezzetli meyvesi olmasına rağmen , yine dünyanın en kötü kokan meyvesidir de. Durian yetişen ülkelerde, Durian' ın kötü kokusundan dolayı , otellere, restaurantlara, otobüslere vs alınması yasaklanmıştır.
3. Sağlık üzerindeki çok önemli etkileri ve tadan kişinin üzerinde bıraktığı farklı duygular:
Ülkemizde yetişen bazı meyveler sağlık ve tad açısından çok önemli ve farklı olabilirken , tropikal meyvelerde neredeyse tümü hem insan sağlığı üzerinde çok etkili hem de lezzet olarak çok üst düzeydedir. Tropikal meyveleri yerken hangi konularda sağlığa yararları olduğunu, tedavi edici özelliklerini ve tüketim yöntemlerini de bilmek çok faydalıdır.
4. Doğaüstü ve alışılmamış özellikler:
Bütün Meyvelerde olduğu gibi tropikal meyveler de bize yüce yaratıcının verdiği en özel ve güzel hediyelerdendir. Hatta cennetteki ödüllerin dünyadaki birer sembolü, ipucu olarak da kabul edilirler. Bazı özelliklerinden dolayı doğaüstü olarak kabul edilen bu meyvelere en güzel örneklerden birisi Hindistan Cevizidir. Hindistan Cevizleri asla insanların kafalarına düşmez , veya Salak meyvesi Havva' nın ve yılanın hikayesini temsil eder. Sıradışı tropikal meyvelerden Muzun ise bir insan gibi ruha sahip olduğuna inanılır.
Yorumlar