Kayseri cırgalan biberi

 Kayseri cırgalan biberi
İsmini yetiştirildiği mahalleden alan Cırgalan biberi, özellikle yöre insanı tarafından aranan lezzetlerin başında geliyor. Ne acı ne tatlı olan biber, adeta sofraların baş tacı. Üretici için önemli bir ekonomik değer olan biber, toz biber haline gelinceye kadar zahmetli ve uzun bir süreçten geçiyor. Mart ayı sonlarında toprakla buluşan biber, yaz sonunda hasat ediliyor. Toplanan biber, tek tek seçilerek çöplerinden ayrılıyor, yıkanıp kurutuluyor. Daha sonra değirmende toz haline getirilerek satışa hazır hale getiriliyor. Biberle ilgili “Cırgalan dedikleri, / Acı biber yedikleri / Pek hoşuma gidiyor, / Vıyy vıyy dedikleri.” manisi de bölge halkının dilinde dolaşıyor.

Cırgalan biberinin sağlık açısından vitamin deposu olduğunu belirten üreticiler, üretimin ise zor ve zahmetli olduğunu söylediler. Bu seneki verimden memnun olduklarını ifade eden üreticiler,, yörenin toprak yapısı, havası ve sulama suyu özelliklerinin bu biberi diğerlerinden farklı kıldığını ve cırgalan biberinin gerçek değerinde satılabilmesi için tanıtıma ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.

Cırgalan biberinin özellikleri


 

Yorumlar