Kayseri cırgalan biberi
İsmini yetiştirildiği mahalleden alan Cırgalan biberi, özellikle yöre
insanı tarafından aranan lezzetlerin başında geliyor. Ne acı ne tatlı
olan biber, adeta sofraların baş tacı. Üretici için önemli bir ekonomik
değer olan biber, toz biber haline gelinceye kadar zahmetli ve uzun bir
süreçten geçiyor. Mart ayı sonlarında toprakla buluşan biber, yaz
sonunda hasat ediliyor. Toplanan biber, tek tek seçilerek çöplerinden
ayrılıyor, yıkanıp kurutuluyor. Daha sonra değirmende toz haline
getirilerek satışa hazır
hale getiriliyor. Biberle ilgili “Cırgalan dedikleri, / Acı biber
yedikleri / Pek hoşuma gidiyor, / Vıyy vıyy dedikleri.” manisi de bölge
halkının dilinde dolaşıyor.
Cırgalan biberinin sağlık açısından vitamin deposu olduğunu belirten üreticiler, üretimin ise zor ve zahmetli olduğunu söylediler. Bu seneki verimden memnun olduklarını ifade eden üreticiler,, yörenin toprak yapısı, havası ve sulama suyu özelliklerinin bu biberi diğerlerinden farklı kıldığını ve cırgalan biberinin gerçek değerinde satılabilmesi için tanıtıma ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.
Cırgalan biberinin özellikleri
Yorumlar